fbpx
Uni - unettomuus - apua unettomuuteen

Unettomuus hallintaan pehmein keinoin

Tässä sarjassa Piia esittelee pehmeitä keinoja unettomuuden hallintaan ja hoitoon. Ensimmäisessä osassa tutustumme Mindfulness- eli tietoisuustaitoihin ja itsemyötätuntoon unenhuollon apulaisina.

Osa 1: Mindfulness & Itsemyötätunto

Voisitko lähestyä mahdollisia unihaasteitasi lempein keinoin? Voisitko kohdella itseäsi kuten parasta ystävääsi, joka kärsii unen haasteista ja tarvitsee huolenpitoasi?

Oletko pohtinut koskaan, että kun valvot, millainen valvojatyyppi olet? Oletko ehkä häiriintyvä herkkäuninen, kaikin puolin herkkä persoona, joka herää jokaiseen rasahdukseen, kumppanin ääntelyyn tai kyljen kääntelyihin? Herkkäunisen uni häiriintyy myös päiväsaikaan tapahtuneista, mieleen painuneista asioista tai odotuksista seuraavan päivän tapahtumiin liittyen.

Huolehtiva murehtija puolestaan murehtii kaikki omat ja toisten asiat (ehkä koko maailman) öiseen aikaan, haluaa auttaa kaikkia ja laiminlyö tällä tavoin oman hyvinvointinsa. Hän auttaa aina muita ensin, eikä panosta itseensä.

Tunnollinen suorittaja on parhaaseen pyrkijä, joka herää aamuyöllä murehtimaan, mitä on jäänyt tekemättä tai minkä olisi voinut tehdä vielä paremmin. Hän on kenties kokeillut unettomuuteensa jo kaikkea ruokavaliosta meditaatioon. Hän on hyvin tietoinen kaikesta ja se on omiaan lisäämään huolestuneisuutta omasta unesta ja jaksamisesta. 

Voihan olla, että löydät itsestäsi piirteitä näistä kaikista. Voin omasta kokemuksestani kertoa ja lohduttaa, että lääke näihin kaikkiin on olemassa. Yhteinen lääke on itsemyötätunto ja hyväksyminen- lempeä lähestymistapa oman unen haasteisiin.

Uni - unettomuus - apua unettomuuteen
Millainen valvojatyyppi olet?

Mikäli unihygieniasi on hyvin hoidettu, lukuisat keinot lisäravinteista meditoimiseen kokeiltu ja liikunta-, ruokailu- ja unirytmi täydellisesti yhdistelty, olisiko mahdollista, että vedät köyttä unettomuutesi kanssa ja sinulla on keinoja liikaa? Onko unesta tullut yksi suoritus muiden tehtävien rinnalla, mikä on omiaan vain lisäämään ahdistusta, jos uni tahtoo aina vain juosta karkuun?

Unta ei voi juosta kiinni. Mitä enemmän yrität nukahtaa, sen varmemmin virität hermostoasi ja uni karkaa yhä kauemmaksi. Lempeillä keinoilla voit aktivoida parasympaattista hermostoasi ja opetella olemaan kaikenlaisten tunteiden kanssa, hyväksyen, tässä ja nyt. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi mindfulnessharjoitteet, joiden avulla tarkkailemme tietoisesti, hyväksyen, ja ilman arvostelua esimerkiksi hengitystä, kehon tuntemuksia, aistihavaintoja, ajatuksia tai tunteita. Yksinkertaisesti opettelemme keskittämään huomiomme yhteen kohteeseen. Tulemme tietoiseksi käsillä olevasta hetkestä, ja olemme siitä läsnä.

Oletko pohtinut, millaista on oma sisäinen puheesi itsellesi? Onko se lempeän hyväksyvää ja kannustavaa, vai ruoskitko itseäsi tekemättömistä töistä ja vaadit itseltäsi yhä enemmän? Kiitätkö itseäsi tehdystä työstä, josta selvisit vaikkapa kohtalaisesti? Kannustatko itseäsi lempein sanoin aamuyöllä, kun heräät valvomaan ja mielesi haluaa tempautua lukuisten ajatusten mukaan ja pyrkii virittämään elimistösi toimintavalmiiksi turhan aikaisin?

Itsemyötätunto on ystävällisyyttä itseämme kohtaan. Sen avulla suostumme kohtaamaan oman kärsimyksemme ja lohdutamme itseämme. Tärkeää on ensin pysähtyä ja tunnistaa oma olotila esimerkiksi mindfulnessharjoituksen avulla. Tämän jälkeen omaan kokemukseen vastataan huolenpidolla, rohkaisulla ja kannustamisella- aivan kuten tekisit omalle tärkeälle ystävällesi, kun hän kaipaa lempeää huolenpitoa.

Uni - unettomuus - apua unettomuuteen - itsemyötätunto

Tässä Sinulle pieni harjoitus, jonka avulla voit tutkiskella omaa sisäistä puhettasi:

Sulje silmäsi, tuo mielesi hetkeksi hengitykseesi. Aisti sisäänhengitys, kun ilma virtaa aivan vatsasi pohjaan saakka ja uloshengitys, kun ilma virtaa hitaasti ylöspäin, lämmittää matkallaan kurkun ja kitalaen ja virtaa sieraimista ulos. Hengittele hetki oikein syvään ja anna uloshengitystesi pidentyä.

Pohdi hetkisen aikaa mielessäsi, millainen olisi päiväsi, jos uskollisin ystäväsi olisi huolehtimassa Sinusta. Hän voi olla todellinen ystäväsi tai kuviteltu satuolento- sillä ei ole nyt merkitystä.

Miten päiväsi olisi erilainen, kun uskollisin Ystäväsi huolehtisi sinusta?

Millaisen terveellisen aamiaisen hän sinulle valmistaisi?

Millaisia taukoja hän kannustaisi pitämään hektisen päivän aikana?

Mitä hän sanoisi sinulle, kun piiskaisit itseäsi jaksamaan väsyneenä vielä muutaman työtehtävän?

Mitä Ystäväsi kuiskaisi korvaasi? – Sanoisiko hän ehkä:

Ei ole mitään hätää- tee vain työtäsi rauhalliseen tahtiin.

Hyvin sinulla sujuu, älä murehdi.

Sinun ajatuksesi ovat tärkeitä- jaathan niitä muillekin.

Sinä saat nauttia jokaisesta hetkestä.

Tai että Sinä riität.

Voisitko puhua Itsellesi, kuten uskollisin Ystäväsi puhuisi sinulle?

———–Vähitellen voit jättää harjoituksen ja avata silmäsi.————

Lempeyttä Sinulle päiviin ja öihin,

Piia

Jaa postaus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Seuraa meitä somessa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *