Jooga sopii kaikille kehoille ja kaiken kuntoisille
Joogaharjoitukset voidaan sovittaa jokaisen kuntoon sopivaksi. Jooga sopii myös kaiken ikäisille lapsista ikäihmisiin. Oikein tehtyinä jooga-asanat ovat lempeitä nivelille. Tämä tekee joogasta erinomaisen vaihtoehdon myös heille, joilla on liikkumisen suhteen rajoitteita, loukkaantumisia tai ovat toipumassa leikkauksesta. Joogaa on niin monenlaista, että jokaiselle varmasti löytyy sopiva tapa joogata. Asanoista on olemassa monenlaisia variaatioita, ja niitä voidaan tukea apuvälineitä kuten joogablokkeja, bolstereita tai tuolia käyttäen. Toisaalta jooga tarjoaa aina kehitysmahdollisuuksia niitä kaipaaville. Asanoista löytyy haastavampia variaatioita joilla voit haastaa kehoasi ja mieltäsi, ja mielenkiintosi pysyy yllä!
Jooga parantaa liikkuvuutta, vahvistaa lihaksia ja ehkäisee loukkaantumisia
Vahvemmasta ja paremmin toimivasta kehosta hyötyvät kaikki. Dynaamisemmat joogamuodot vahvistavat lihaksia ja parantavat kehonhallintaa. Lempeämmät joogamuodot kuten esimerkiksi Yin jooga, lisää nivelten liikelaajuutta, rentouttaa lihaksia ja jopa vahvistaa niveliä. Joogaharjoittelu voi auttaa myös ehkäisemään loukkaantumisia lisäämällä liikkuvuutta, parantamalla ryhtiä ja kehittämällä kehotietoisuutta. Joogaharjoituksessa pyritään olemaan tietoisesti läsnä kehossa ja kehon tuntemuksissa, mikä vahvistaa keho-mieli-yhteyttä; opit siis tuntemaan kehoasi paremmin ja kuuntelemaan kehon tarpeita.
Jooga vaikuttaa myös mieleen
Ajatukset säntäilevät sinne tänne, to do-lista senkun pitenee ja keskittyminen kärsii? Tuttua varmasti meistä jokaiselle. Joogan avulla saat mielellesi hengähdyshetken, sillä jooga on myös mielen hiljentämistä. Joogaharjoitus alkaa usein pienellä keskittymisellä tai meditaatiolla, jossa keskitetään huomiota hengitykseen ja kehoon. Asanat eli jooga-asennot tehdään kehoa kuunnellen ja tietoisesti läsnäollen. Joogatunti päättyy savasanaan, eli loppurentoutukseen, jossa keho ja mieli saavat levätä harjoituksen päätteeksi. Jooga ei ole siis vain fyysinen harjoitus – itseasiassa pelkkä istuminenkin on joogaa – kunhat olet läsnä, tässä ja nyt.
Joogan vaikutukset stressinhallintaan ja mielenterveyteen ovat tutkimustenkin mukaan merkittäviä. Joogan harrastaminen on yhdistetty matalampaan stressitasoon, vähentyneeseen ahdistukseen ja masennukseen sekä parempaan mielialaan. Jooga voi myös auttaa parantamaan unen laatua, ja hyvä uni on yksi tärkeimmistä hyvinvointiisi vaikuttavista asioista!
Hengityksellä on hyvinvointiimme valtava voima! Joogan hengitysharjoitukset auttavat vähentämään kehon stressitilaa ja parantamaan kehon toimintaa. Opit hengityksen avulla säätelemään vireystilaasi ja rauhoittamaan mieltäsi. Joogaharjoitus on siis erittäin kokonaisvaltainen harjoitus, jossa yhdistyy keho, mieli ja hengitys, ja jonka alkuperäinen tarkoitus onkin “hiljentää mielen liikkeet”.

Jooga siirtyy myös maton ulkopuolelle
Joogaharjoituksen hyödyt siirtyvät myös muuhun elämääsi. Joogaharjoitukset vaativat keskittymistä kehon tiettyihin kohtiin ja liikkeisiin, mikä auttaa parantamaan kehotietoisuutta. Tämä auttaa muun muassa tunnistamaan stressin vaikutuksia kehossa – opit pysähtymään ennen kuin olet stressin kierteessä. Opit myös kuuntelemaan kehoasi, ja antamaan sille sellaista liikettä, kun se kunakin päivänä tarvitsee.
Joogan meditatiivinen puoli auttaa keskittymään hetkeen ja tiedostamaan ajatuksia ja ajatusmalleja. Tämä voi auttaa välttämään negatiivisten ajatusten ja murehtimisen kierrettä. Joogan avulla opit tuntemaan itseäsi paremmin.
Joogan hyödyt ovat moninaiset ja se sopii kaikille. Halusit sitten lisätä liikkuvuutta ja voimaa, vähentää stressiä ja ahdistusta tai vain kokeilla jotain uutta, joogalla on jotain tarjottavaa. En itseasiassa keksi mitään syytä olla kokeilematta joogaa. Joten mikset varaisi joogatunnin vaikka heti? 😉
Haluasitko tutustua joogaa kaikessa rauhassa, lähtien liikkeelle aivan alkeista? Tule mukaan joogan alkeet -kurssille joka alkaa 17.1.2024!
Lue lisää: https://lumiawellness.fi/kurssit/
– Sini –
Lähteet:
“Yoga for anxiety and depression: A review of the research evidence” by Holger Cramer, Romy Lauche, Gustav Dobos, and Jost Langhorst, Journal of Affective Disorders in 2013.
Patel NK, Newstead AH, Ferrer RL. “The effects of yoga on physical functioning and health related quality of life in older adults: a systematic review and meta-analysis.” Journal of Alternative and Complementary Medicine 2012; 18(10): 902-917.